6 Mayıs 2012

İngilizce Öğrenmek İsteyenlere 15 Tavsiye


Bugünlerde, karşıma çok sık geliyor bu soru/n: İngilizce öğrenmeliyim, İngilizce nasıl öğrenebilirim? Hangi kursa yazılayım? Ne yapayım? Bu yaz bu işi halletmem lazım, şeklinde. Deneyimlerime göre, dil öğrenme konusunda bir kestirme yol yok, ama bu süreci kısaltmak ve daha eğlenceli hale getirmek mümkün.
İşte, İngilizce öğrenirken benim çok işime yaramış olan ve İngilizce öğrenmek isteyenlere önerebileceğim bazı teknikler:

1. Bir kursa yazılın
İngilizce öğrenmek isteyenler için dönem dönem çok uygun koşullarla kampanya yapan kurslar var ve bu kursların düzeyi genellikle aynı. Kursta daha çok belirleyici olan dersinize giren öğretmen olacaktır o yüzden ekonomik bir kurs seçmenizde bir sakınca yok. Kursa mümkünse bir kurluk değil de daha uzun süreyi kapsayacak bir şekilde yazılın. Kursu verimli kılan size belli bir temel verirken sizi motive etmesi ve evde çalışırken başınıza gelebilecek olan ertelemecelikten ve dikkat dağınıklığından sizi kurtarabilecek olması. Yani o kadar para veriyorsunuz, o zaman çalışırsınız. Muhtemelen.

2. Öğrenme yönteminizi bilin
Okuyarak mı daha kolay öğreniyorsunuz, yazarak mı, yalnız çalışarak mı, birilerinden dinleyerek mi? Bir konuyu öğrenirken genellikle bunların hepsi kullanılır ama siz kendinizin temel biçiminizi bilin ve bunun üzerinden gidin. Dikkatinizi buna koyun. Birileriyle konuşarak öğrenme eğilimindeyseniz o dilde konuşan arkadaş edinmeye yalnız öğrenmeye eğilimliyseniz dinlemeye ve okumaya, gibi.

3. Hayatınızı İngilizce ile doldurun
Telefonunuzun dilini, bilgisayarınızın dilini İngilizce'ye çevirin, bir program indirirken İngilizce seçeneğini seçip indirin. İngilizce sitelerde dolaşın. Facebookunuzu İngilizce yapın, İngilizce öğreten ve İngilizce yayın yapan sitelere beğen yapın ki ana sayfasnıza bu konuda paylaşımlar gelsin.

4. Yanınızda bir sözlük taşıyın
Küçük bir İngilizce-Türkçe sözlüğü her zaman yanınızda bulundurun... ve onu kullanın. Aynı sözcüğe defalarca bakmanız gerekse de öğrenene kadar o sözcük için sözlüğe bakın.

5. Yazın
Her yeni öğrendiğiniz sözcüğü, bilmediğiniz süzcügü, yeni bir cümleyi yazın. Küçük bir defter bulundurun yanınızda bu sözcükleri yazmak için. Fazla komplike olmaya gerek yok, sadece sözcüğü ya da cümleyi ve yanına anlamını yazın. 

6. Tekrar edin
Her öğrendiğiniz sözcügün söylenişini, bilen birinden, dinleyin ve sesli olarak tekrar edin. Bu size pratik yaparken güven verecektir. Online olarak sözcük tekrar eden sözlükler var, her zaman elinizin altında bulundurun. Tureng.com son derece işlevsel bu anlamda.

7. Sözcük ezberleyin
Grameri abartmayın. İngilizce konusunda akademik kariyer yapmayı planlamıyorsanız 12 zamanı hemen öğrenmeniz gerekmiyor İngilizce iletişim kurmak için. Şimdiki zaman, geniş zaman, geçmiş ve gelecek zamanı öğrenin ve bırakın gerisi sonra gelsin. Gramerle ve zamanlarla başınızı döndüreceğinize sözcük ezberleyin. En çok kullanılan sözcükleri bulun ve her gün 10 sözcük ezberleyin. Basit bir teknik: Küçük bir kağıdın bir yüzüne İngilizcelerini öbür yüzüne Türkçelerini yazın yani kendi kelime kartlarınızı oluşturun. Bu kağıdı her zaman cebinizde, elinizin altında bulundurun. fırsat buldukça bakın. Benim en çok faydalandığım teknik oldu bu İngilizce öğrenirken.

8. Okuyun
İlginizi çeken konuda İngilizce metinler bulun ve okuyun. Politika, psikoloji, kişisel gelişim, moda, yemek, çocuk bakımı, astroloji hangisi ilginizi çekiyorsa bununla ilgili basit metinler bulun ve okuyun. Anlamaya çalışın. Bilmediğiniz sözcüklere defalarca da olsa bakın ve öğrenin. O konudaki sık kullanılan sözcükleri bilin. Bu alacağınız keyfi arttıracaktır.

9. Fazla dağılmayın
İnternette İngilizce öğretme konusunda sınırsız kaynak ve teknik var, bunların içinde dağılıp kaybolmayın.Zamanınızı kaynak ve teknik aramakla değil öğrenmekle geçirin.

10. Dinleyin
Telefonunuza ingilizce şarkılar yükleyin, anlamlarını öğrenin, dinleyin.

11. İzleyin
İngilizce filmler, ve TV kanallarını tercih edin. Özellikle İngilizce altyazılı video ve filmleri izleyin.

12. Test çözün
İngilizce öğrenmek isteyenler için, her düzeyde ücretsiz test olanağı sunan birçok site var. Bunları elinizin altında bulundurun ve bu testleri çözün, takıldığınız yerleri görün ve öğrenin. Test çözmek son derece öğretici ve keyiflidir.

13. Az ama sık çalışın
Bir günde bir konuyla ilgili her şeyi öğrenemezsiniz. Sakin olun ve öğrenmeyi zamana yayın. Ve ne öğrendiğinizi ölçün.

14. Şimdi başlayın
İngilizce öğrenmek için şimdi ve burada’dan başka idieal ve hızlı teknik, yer ve zaman yok. Londra’ya gidince, ya da İngiliz bir sevgiliniz olunca tabii ki daha çabuk öğrenirsiniz ama o zamana kadar boş durmayın. Niyet ettiğimiz her konuda başarı elde etmek için şimdi harekete geçmek çok önemli.

15. Eğlenin
Bir şey öğrenmek keyiflidir. Tadını çıkarın.
Pin It!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın