17 Nisan 2012

Kendinizi nasıl bilirsiniz?

Through the Looking Glass
Bütün büyük dinlerde ve geleneklerde insanın kendisini bilmesi en önemli erdemlerden biri olarak görülüyor. Bu nedenle hayatı bilme ve ruhani olgunlaşma süreci bir kendini ve böylece Tanrı'yı bilme olarak okunabilir.

Acaba insan kendini nasıl bilir, nasıl bilebilir? Tibet'e çıkmak, yoga, uzun meditasyonlar, dünyevi hayattan uzaklaşmak, her şeyden el çekmek, nefis terbiyesi, beden terbiyesi yaygın olarak denenen tekniklerden bazıları. İçinde bulunduğumuz çağda, yani bir yanıyla alabildiğine materyalleşmiş bir yanıyla da materyal sahiplenmenin bir yanıt olmadığının idrak edildiği ve insanın anlam/yanıt arayışının sürdüğü çağda kendini bilmek daha da önemli hale geliyor.

İnsan kendini nasıl bilir?
1. Arzu ederek: Kendimizi bilmek için samimi bir istek gerekiyor. Kendimizi bilmeyi, kendimizle yüzleşmeyi, ve  böylece varoluşun amacını bilme konusunda bir istek taşımamımz gerekiyor.

2. Kendine yukarıdan bakarak 'İnsan yaşadığı çağdan gözü bağlı geçer' demiş Milan Kundera. Hissettiklerimize, yaşadıklarımıza, tepkilerimize, ilişkilerimize ve çevremize zamanın ve mekanın ötesinden bakıp kendimizi ruhumuzun gözüyle görmeye çalışmak bir yöntem. Bunun için meditasyon mükemmel bir yol.

3. Bize ayna olacak insanı bularak: Hayatımızda bize ayna olacak, bizi seven ve bu nedenle de gerçekleri söylemekten çekinmeyen insanlar olduğunda kendimizi bilmek için şansımız var demektir. Hz Muhammed "Sana ayna olacak insanı bul!" buyurmuştur. Bu kişi, bir dost, bir eş, bir sevgili, bir kardeş olabilir. Sevgisi ve şefkatiyle yanımızda olduğunu bildiğimiz biri.

4. İçimize bakarak: Hayatımızda geldiğimiz yer konusunda ailemizi ya da içinde bulunduğumuz çevreyi suçlamak yaygın bir kaçış noktası olabiliyor. Kendimizi bilmeye karar verdiğimizde artık çevremizde olanlar değil bizim onlara karşı duruşumuz önemli hale geliyor. O zaman hayatımızda bulunduğumuz yerde, zaman zaman içimize bakıp ilişkileri nasıl kurduğumuzu, neden ve nasıl seçimler yaptığımızı, hangi hataları tekrar ettiğimizi görmemiz çor işe yarıyor, bunun için de içimize bakmamız.

5. Başkalarına bakarak: Başkalarında bizi rahatsız eden ne? İnsan algısı kendisinde olmayana, kendisinde tanımlı olmayana fazla açık değildir. İnsanlarda en çok dikkatimizi çeken, en fazla yakındığımız özellikler büyük bir ihtimalle bizde vardır.

Bunların her biri günlük hayatımızı engellemeden ve bilakis daha da güzelleştirerek uygulayacağımız yöntemler.
Pin It!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın