20 Şubat 2012

Fotoğraftan öte ama video değil: Cinemagraph

Harry Potter hikayesinde gazete ve dergilerde hareket eden fotoğrafları hatırlıyor musunuz?

Birileri bunu dijital ortamda gerçekleştirdi. Amerikalı fotoğrafçılar Jamie Beck ve Kevin Burg aslında fotoğraf olan ama içindeki küçük bir parçanın tekrar edecek şekilde hareket ittirildiği GIF imajlara dönüştürdüler. Böylece bakan kişiye bir videoya bakıyormuş yanılsaması verebiliyor. Sihir gibi.

Acele ederseniz sihri kaçırırsınız:


Eskiden GIF imajları birden çok yüzlü bannerlarda, ya da msn mesajlardaki smileylerde görüyorduk. Ya da kişisel web sitelerinin ‘Yapım Aşamasında’ duyurularında. Moda fotoğrafçıları Jamie Beck ve Kevin Burg buna başka bir sihir kattılar ve adına Cinemagraph dediler.

Cinemagraph bir görseli hazırlamak için bazen 60’a yakın imaj kullanıldığını ve bir fotoğrafa bir yaşam soluğu üflemenin bazen birkaç saatlerini aldığını söylüyorlar.

“Cinemagraph” terimi 2011’in başlarında kendi moda ve haber fotoğraflarında kullandıkları tekniği tanımlamak üzere Kevin Burg ve Jaime Beck tarafından tarafından kullanılmaya başlandı. İlk işleri ise 2011 yılı başındaki New York Moda Haftası’nda Vogue dergisi editörü Anna Wintour’u podyumdaki modelleri izlerken gösteren fotoğrafının da yer aldığı bir seri fotoğraftan oluşan çalışmaları oldu.

Anna her şeyi görür:

Görsel

Bir seri fotoğrafın Photoshop ya da başka bir imaj düzenleme programıyla düzenlenerek, imajın sadece bir parçasının hareketinin devamlılığının zıddına geri kalanı hareketsiz bırakılarak video ile fotoğraf arası bir eser ortaya çıkarılıyor.

Eğlenceli, biraz kitch, biraz elegan, çok hoş. Burg ve Beck internet dünyasına hoş görünüşlü ve bakmaya değer yeni bir soluk getirdiler. Fotoğraftan daha fazla ama videodan daha az bir şey. Ama kusursuz evlat Flash’ın aksine yavaş bağlantılarda cinemgraph’ın yüklenmesini beklerken plaj topunun donünüşünü izlemekten bunalabilirsiniz. Yine de daha sanatsal ve sihirli bir deneyim için beklemeye değiyor.

İşte favorilerimden biri:

Görsel

Bütün eserleri Tumblr’de toplandı, Burada.
Onların fotoğraflarını görüp cinemagraph yapmak isteyenler için site.
Pin It!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın