3 Ağustos 2012

Hibiskus çayı nasıl yapılır?

Balkonda yetişecek çiçeklerden söz ettiğim yazımda da değindiğim gibi balkonumda başka çiçeklerle beraber amber çiçeği/çin gülü olarak da bilinen hibiskus da var. Latince adı Hibiscus rosa-sinensis ve rosa-sinensis Çin gülü demek.

Hibiskus, fil başlı deity, ezeli çocuk Shri Ganesha tarafından sevildiği için kutsal sayılmaktadır.

Birçok türü olan hibiskustan şurup, reçel ve çay yapıldığı gibi, bu çiçek salataları süslemek ve gıda renklendirmek için de kullanılıyor. Hibiskusun çiçeği gelincik çiçeği gibi, çok güzel, çok canlı, çok kocaman açıyor ama bu açan çiçek sadece iki gün dayanıyor, sonra toplanıp büzülüyor ve dalından düşüyor. Hibiskus çayı işte bu düşen çiçeklerin kurutulmasıyla yapılıyor.

Hibiskus çayının faydaları nelerdir?

Hibiskus çayı yüksek oranda C vitamini içeriyor, tansiyonu ve kolesterolü dengeliyor ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım ediyor, o nedenle de birçok zayıflama diyetine dahil ediliyor. Sindirimi rahatlatıyor, mide yanmasını ve bulantısını giderici etkisi var. Baş ağrısına ve migrene karşı da etkili.

Hibiskus çayı nasıl yapılır?

Hibiskus çayı iki şekilde yapılabilir:
1. Kuru çiçekler, diğer çoğu bitki çaylarını yaparken olduğu gibi kaynayıp bir-iki dakika bekletilmiş sıcak suyun içine konup 10 dakika bekletilip içilebilir. Daha yoğun bir tat için daha uzun süre bekletilebilir, ama 20 dakikadan fazla bekletilirse acılaşıyor.
2. Kuru çiçekler soğuk suyun içine konur ve bir gece bekletilip soğuk olarak, ya da ısıtılıp tüketilir.

İçine tarçın çubuğu ve içileceği zaman limon, şeker ya da bal ilave edilebilir.

Sıradan siyah çayın içine de ilave edilerek daha güçlü bir aroma denenebilir.

Çayın içinden çıkarılan çiçekleri şekerlenip yenebilir. Güzel bir tadı var.

Önemli bir nokta, yine tüm çaylarda olduğu gibi metal ya da plastik kap çayın tadını bozuyor. O nedenle porselen ya da cam kaplarda demlemek daha iyi.

Hibiskus çayının tadı nasıldır?
Yoğun bir kokusu hafif buruk bir tadı var. Faydası çok içimi hoş bir çay. Yazın da kışın da tüketilebilir.
Pin It!

2 yorum:

  1. çay için kullanilan hibiscus rosa sinensis degil, HIBISCUS SABDARIFFA'dir. Bati Afrika ulkelerinde yetisir. Turkiyede nar çiçegi adi altinda taninir.

    YanıtlaSil

Yorum yazın