31 Temmuz 2012

Çıkın Balkonlara


Balkon kelimesi İtalyanca kökenli, balcone, geniş pencere anlamına geliyor.

Balkon kelimesinin geldiği dilin konuşulduğu ülkenin bu mirasa nasıl sahip çıktığına tanık olmuştum. Milano’da da Roma’da da, Cenova’da da çoğu evin balkonunda çeşit çeşit çiçekler en çok da sardunyalar vardı, bakmaya doyamazdınız.
Ülkemiz mimarisinde balkon geleneği yok, cumbalarımız vardı bizim, şimdi yerlerini kapalı balkonlar aldı. O kapalı balkonlar genellikle açık yapılıyor öncesinde ama sonra ev sahibi ambar ya da köpek odası olarak kullanmak üzere kapatıyor. O zaman da balkon olmuyor küçük bir oda oluyor.

Bir de Fransız balkon dedikleri var balkon demeye şahit ister. Yine de tanıdıklarım var o küçüküç balkonlarda üç-beş saksıda laleler lilyumlar yetiştiren.

Balkonsuz ev, çiçeksiz balkon olmaz.
Alnından öpmeye gidiyorum
Evleri balkonsuz yapan mimarların*

Diyen şaire bakmayın, o sırf mecaz.

Balkonsuz ev olur mu?
Bütün evler birbirine benzer, dışları da içleri de. Dıştan da içten de bir eve karakterini veren şey bu sorulara verilen yanıtlardır; balkonu var mıdır yok mudur, varsa çiçekli midir çiçeksiz midir?

Misafirliğe gittiğimde en çok dikkat ettiğim şey evde çiçek olup olmadığıdır. Hele de balkon varsa ve balkonda çiçek yoksa hem şaşırır hem üzülürüm. Balkonlar ne için kuzum? Çiçekler olsun da oturulsun iki sandalye atılıp kahve içilsin çay içilsin sohbetler büyüsün diye, değil mi.

An'ı yaşamayı işlediğim yazımda çiçeklerle ve yeşillike içi içe olmanın insana neşe ve huzur veren sebeplerde olduğuna değinmiştim.

Belediyeler bazen çevre güzelleştirmeyi teşvik etme için En Güzel Balkon yarışmaları düzenliyor. Bunların yaygınlaşması hem çevre güzelliği açısından hem de insanların böyle güzel bir hobiyle meşgul olmaları açısından ne kadar güzel olurdu.

Balkonda hangi çiçekler yetiştirilir?
Açık havada yetiştirilen her çiçek balkonda ve terasta da yetiştirilebilir. Küçük ağaçlar ve ağaçsı ve sarılıcı çiçekler balkona ayrı bir güzellik katar. Balkonda yetiştirilebicek çiçeklerin en yaygın olanları Gül, yasemin, amber çiçeği, her türden sardunya, kaktüs ve sukulentler çeşitleridir.

Her şeye biraz daha faydacı yaklaşanlar balkonlarında sebze-meyve de yetiştiriyorlar. Dışardan aldığımız her şeye şüpheyle yaklaşılan bu çağda insanın kahvaltıda yiyeceği domatesi saksısıyla masanın bir kenarına bırakması hoş bir espiri tabii.

Velhasıl bir evin en güzel odası çiçekli kuşlu balkonudur.

Sezai Karakoç
Pin It!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın