2 Haziran 2012

C. S. Lewis - Yazma Hakkında Tavsiyeler


Fantazi edebiyatının klasiklerinden sayılan Narnia Günlükleri'nin yazarı C. S. Lewis, Joan Lancaster adlı Amerikalı bir kızın mektubunu 26 Haziran 1956’da yazma hakkında tavsiyelerle yanıtladı.

1. Her zaman öyle bir dil kullanın ki, ne dediğiniz çok açık olarak anlaşılsın ve cümlenizi öyle kurun ki o cümleden demek istediğinizden başka bir şey anlaşılamasın.

2. Her zaman basit ve direkt olan sözcüğü uzun ve muğlak olana tercih edin. Mesela vaatleri uygulamak yerine sözleri tutun.

3. Somutunu kullanabilecekken asla soyut isimler kullanmayın. “Çok kişi öldü” demek istiyorsanız, “Ölümlülük yükseldi” demeyin.

4. Yazarken, tarif ettiğiniz konuda bizim hissetmemizi istediğinizi söyleyen sıfatları kullanmayın. Yani, bize bir şeyin “korkunç” olduğunu söylemek yerine onu öyle tarif edin ki bizim ödümüz patlasın. “Nefis” demeyin, bize tasviri okuduğumuzda “Nefis” dedirtin. Görüyorsunuz, tüm bu sözcükler (korkunç, harika, iğrenç, enfes) sadece okurlarınıza “Lütfen benim işimi benim yerime sen yap.” demek.

5. Bir konu için aşırı büyük gelen sözcükleri kullanmayın.  “Çok” demek isterken “Son derece” demeyin; aksi takdirde gerçekten “Son derece” olan bir şeyi tarif edecek sözcüğünüz kalmaz.

Kaynak: C.S. Lewis, Letters to Children, p. 64

Her yazarın önemsemesi gereken tavsiyeler.
Pin It!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın