16 Aralık 2011

Dünyanın En Meşhur Tren Rotaları

Uzak bir şehre ya da ülkeye giden bir trende günlerce yol almak, orada yemek ve uyumak, yaşama bir seyyahın gözleriyle bakma ve kendi yaşamınızın hem içinde hem dışında olma duygusunu uyandırır içimizde.

Sürekli bir gitme halini yaşamak ve tüm hayatınızın bir valize de sığabileceğini görmek belki de seyahatleri bizim için bu kadar çekici kılan.

Bir uzun yol treninin çinde kim kendisini roman kahramanı gibi hissetmez ki. 

 
1. Trans-Sibirya Ekspresi


Uzun bir tren yolculuğu denince kuşkusuz en meşhuru dünyanın en uzun rotasına sahip olan Trans-Sibirya Ekspresi. Moskova’dan yola çıkan tren tüm kıtayı geçerek Rusya’nın Pasifik Okyanusu’ndaki Uzak doğu kıyısında yer alan Vladivostok’ta yolculuğunu tamamlıyor. Uzunluğu 9288.2 kilometre olan ana rota üzerinde 87 şehir ve kasaba, Volga, Ob, Enisey, Oka, Amur gibi 16 büyük nehir, sahili 207 kilometre giden dünyanın en eski, en derin gölü Baykal geçiliyor. 14 gün süren yolculuk boyunca 10 zaman dilimi geçiliyor. Bu yolculuk boyunca Dünya miraslarından üçünü de görüyorsunuz: Baykal gölü, Kazan Kremlini ve Moskova Kremlini.

2. Mavi Tren


Güney Afrika’nın meşhur Mavi Tren’i aynen söylendiği gibi güzel mavi bir tren. ‘Güney Afrika’nın ruhuna bir pencere’ olarak tanımlanan bu lüks tren 1940’lardan beri işliyor. Mavi Tren, Güney Afrika’nın sahil şeridi boyunca Cape Town ile başkent Pretoria arasında sizi saran muhteşem manzarayı izleyeceğiniz 27 saat süren 1 600 kilometrelik yol  5 yıldızlı bir konaklama keyfini ayda 8 kez sunuyor.

3. Doğu Ekspresi


Agatha Christie’nin ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ romanının da geçtiği Orient ekspresi bazısı bir günlük kısa bir zamanı kapsayan 9 farklı rota ile Avrupa’yı geçiyor. Klasik Doğu Ekspresi yolculuğu olan Paris’ten İstanbul’a 6 gün 5 gecelik rota yılda bir kez yapılıyor. 1883’te İstanbul’a ilk yolculuğundan bu yana Doğu Ekspresi farklı destinasyonlara ev sahipliği yaptı. Venedik, Belgrad, Viyana, Bükreş başlangıçtaki güzergahın parçalarıydı. Paralel bir servis Berlin, Bağdat ve Kaire yolundan gitti. İki Dünya Savaşı ve Soğuk savaş bu rotaları etkiledi, bazıları çıkarılırken yeni şehirler eklendi. 1989’da Demir Perde’nin kalkması Avrupa’da büyük değişime yol açtı. Bu durum tren’in baştaki rotalarından bazılarına dönüşü sağladı. Daha sonra Doğu Ekspresi’nin rota listesine Prag, Budapeşte, Krakow ve Dresden eklendi. Ve en son 2010’da Amsterdam’a özel charter seferi ilk kez yapıldı.

4. Tekerlekli Saray

Trenler, genellikle, Hindistan içinde yolculuk yapmak için en iyi yol ama tek kişilik, iki kişilik ve üç kişilik 52 odasıyla krem renkli boyalı Tekerlekli Saray başka bir kategoriden. Bu da kulağa geldiği gibi; seyahatin elegan ve büyüleyici olanı. Hizmete 1982’de başlayan Hindistan’ın ilk hotel treni Tekerlekli Saray 7 günlük yolculuğuna Delhi’den başlıyor ve Kuzey Hindistan’ın Rajaasthan bölgesindeki kasabaları, şehirleri ve geniş ve muhteşem çölü dolaşarak Delhi’ye dönüyor. Hint mutfağının muhteşem lezzetlerinin sunulduğu iki restoranı ve rengarenk hint kumaşlarından oluşan dekorasyonuyla tren başka bir çağa ait gibi.

5.  Buzul Ekspresi


1930’da işlemeye başlayan ve 291 kilometrelik rotasını 7 buçuk saatte alan ‘Dünyanın en yavaş treni’ İsviçre’nin Buzul Expresi aynı zamanda Avrupa’nın en güzel manzaralı yollarından geçen treni. Zermatt ile St Moritz arasındaki bu turda tren 291 köprü, 91 tünel  ve yüksekliği 2210 metreye olaşan Oberalp Geçişini de geçirerek İsveç Alpleri boyunca gidiyor. Yolculuk boyunca, el değmemiş ormanlık dağlar, vadiler, geniş ovalar ve berrak akarsular ile kaplı fantastik bir manzaraya şahitlik ediyorsunuz.
Pin It!

1 yorum:

  1. Eline sağlık Hamiyet; favori yolculuk aracımı işlemişsin. Öbür dünyaya gitmeden yapılması şart dört şey benim için bu 4 tren ile yolculuk.

    YanıtlaSil

Yorum yazın