21 Kasım 2011

La dolce far niente!




İtalya'da yaşayam Macar bir arkadaşım var. Neşe içinde el kol hareketleriyle bağırıp çağırarak gülüşen İtalyanları seyrederek kültürel farklılıklar üzerine konuşurken aylak aylak durup böyle keyifli olmalarının kendisi için anlaşılmaz olduğunu, mesela Macaristan'da böyle bir şeye imkan olmayacağını, orada herkesin son derece dakik, çalışkan ve meşgul olduğıunu söyledi arkadaşım. Ben de Türkiye üzerine gözlemimi söyleyince şu şekilde bağlamıştık karşılaştırmayı: Macarlar meşgul ve mutlu, İtalyanlar aylak ve mutlu ve Türkler aylak ve mutsuz. En kötüsünün de sonuncusu olduğunda anlaşmıştık.


İtalyanların aylaklık etmekle ilgili bir deyimleri var. L'arte di non fare niente, hiçbir şey yapmama sanatı, ya da " La Dolce Far Niente, hiçbir şey yapmamanın tatlılığı, tatlı aylaklık. Şiirsel deyimler, İtalya ile ilgili pekçok şey gibi.

Tüm hayvanlar ve özellikle kediler hiçbir şey yapmamakta ve her ne yapıyorlarsa yüzyıllardır onu yapıyor gibi olmakta ustalar. Siz onların ustalığına asla erişemeyebilirsiniz ama onlardan ilham alabilirsiniz.
Pin It!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazın