31 Mayıs 2012

İstanbul'da yazın yapılacak eğlenceli ve ekonomik 10 etkinlik


Haziran ayı yaz mevsiminin başlangıcı biliyorsunuz ve ağustos sonuna kadar devam ediyor bu mevsim. Yani İnsanın önünde güneşli denizli tamı tamına 92 gün oluyor. Genellikle en basit şeylerin en eğlenceli ve en hatırlanır olduğu da bir gerçek. Ben de sevgili İstanbullu okurlar için bu yaz İstanbul’da yapılacak eğlenceli ve ekonomik 10 etkinlik araştırdım.

Pin It!

29 Mayıs 2012

Evde eşya kalabalığından nasıl kurtulursunuz?



Evde eşya kalabalığından kurtulma söz konusu olunca gülümsemeden düşünemediğim bir anektod gelir aklıma. Bir arkadaşımın eşi, giyilmeyen, yani, diyelim, son bir aydır falan giyilmeyen ya da henüz hiç giyilmemiş ya da okunmayan ya da bir süredir okunmamış, ya da kullanılmayan ya da bir süredir kullanılmamış ne varsa çevrede ihtiyacı olanlara dağıtmasıyla evde her an kabus yaşatmakta. Arkadaşım, yeni aldığı takımı elbisesinin ortada olmadığını çünkü mesela kapıcıya verildiğini öğrenince şoke olarak “Ama ben onu daha hiç giymemiştim.” deyince, eşinden: “Eh işte giymiyorsun o yüzden verdim.” cevabını alıyor.

Pin It!

25 Mayıs 2012

"Sadece O'nu hissettiğimde ve bulmaya çalıştığımda gerçekten yaşıyordum."

Leo Tolstoy Yasnaya Polyana'daki evinin yakınında torunları ile


"...sonra dikkatimi kendime, içimde olana çevirdim ve hayatın içimde durma noktasına gelip gelip tekrar bir canlılık kazandığı o yüzlerce an geldi aklıma. Sadece Tanrı'ya inandığım anlarda yaşamış olduğumu hatırladım. Bu, geçmişte nasılsa, bugün de öyleydi. Yaşamak için Tanrı'nın varlığının farkında olmaya ihtiyaç duyuyordum. Onu unutmaya, ya da onu inkar etmeye göreyim; ölüyordum.
Pin It!

23 Mayıs 2012

Perilere inanır mısınız?


Çocukluğumuzun o heyecanlarla dolu ama masumiyetle korunan eğlenceli dünyasını arada sırada da olsa kim yeniden ziyaret etmek istemez ki. Perilere inanır mısınız? sorusuna olumlu yanıt vermek demek bu dünyaya halen inanmayı göze almak demek. Johnny Depp'in Finding Neverland filmindeki dünyasına. Kuralları ezeli çocuk Peter Pan'ın koyduğu dünyaya.
Pin It!

22 Mayıs 2012

Başarıya ulaşmayi sağlayan 5 önemli etken…


Türk Dil Kurumu sözlüğünde “niyet edilen bir konuda sonuca ulaşmak” olarak tanımlanıyor başarı.

Tasavvufta, bir şeyi elde etmek için dört faktörün bir araya gelmesi gerektiği söylenir: niyet, gayret liyakat, nasip. Biz bunun başına istek’i de ekleyelim. Ben, başarıya ulaşmada bizim irademize daha bağlı olduğu için gayret kısmını biraz açmak istiyorum. Gayret ederken karşımıza nasıl oyunlar çıkıyor da vaz geçiyoruz isteğimizden.
Pin It!

19 Mayıs 2012

İnsan nasıl mutlu olur veya "Dur geçme, çok güzelsin!"


Birçok felsefeciyi ve edebiyatçıyı etkileyen Faust adlı eserinde Goethe, Doktor Faust aracılğıyla insanın tatminsizliğinin ve arayışının sonu olmadığı sanısına bir yanıt verir. Bir yanıyla bu hepimizin zaman zaman aklına düşen İnsan nasıl mutlu olur? sorusudur.

Hikaye kısaca şöyledir:
Pin It!

16 Mayıs 2012

Otobüsle yolculuğa övgü

Şahir içinde ulaşım için yürüyerek gidemediğim durumlarda genellikle toplu taşımacağılı kullanıyorum. Favorim ise otobüsler. Otobüsle yolculuğu sevmemin birçok sebebi var. Bazıları şunlar:

Pin It!

10 Mayıs 2012

Ruhlar da türlü türlüdür zekalar da


Ali Şeraiti, Hubut-Kevir (Çöle İniş) kitabındaki Sevmek Aşktan Üstündür adlı bölümde ruhları tasnif eder belirgin özelliklerine göre; “Bir ruh ata benzer. Elbette eşeğe, katıra, ineğe, köpeğe, tilkiye, horoza, koyuna... kaplana, aslana... kediye... kelebeğe... file, deveye (pek çokları), deve kuşuna... patatese, patlamış mısıra, kreme, sakıza, denize, ormana... ve ateşe benzeyen ruhlar da vardır.” Kendi ruhunun ‘kötü huylu vahşi bir atın ruhu’ olduğunu hissettiğini söyler. İnsana ilhamlar bahşeden bir yazıdır.

Pin It!

8 Mayıs 2012

Okunacak kitap mı, bakılacak kitap mı?

Her üründe, o ürünün işlevi kadar görünümü de önemli şüphesiz. Basılı ürünlerde de ne yazıldığı kadar nasıl yazıldığı da önemli. 

Ben burada kitap mizanpajında ve kitap kapağında dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm bazı özelliklere değinmek istiyorum. Bir kitapta kullanılan yazı karakteri, yazının puntosu, satır arası, rengi gibi özellikler okumayı kolaylaştırıyor ya da zorlaştırıyor. Daha önce birkaç kere, okumak istediğim bir kitabı yazı karakterinin okumaya hiç de uygun olmaması nedeniyle iade etmiştim. Bugün aldığım bazı kitaplar üzerinden bu konular bağlamında dikkatimi çekenleri paylaşmak istiyorum.
Pin It!

6 Mayıs 2012

İngilizce Öğrenmek İsteyenlere 15 Tavsiye


Bugünlerde, karşıma çok sık geliyor bu soru/n: İngilizce öğrenmeliyim, İngilizce nasıl öğrenebilirim? Hangi kursa yazılayım? Ne yapayım? Bu yaz bu işi halletmem lazım, şeklinde. Deneyimlerime göre, dil öğrenme konusunda bir kestirme yol yok, ama bu süreci kısaltmak ve daha eğlenceli hale getirmek mümkün.
İşte, İngilizce öğrenirken benim çok işime yaramış olan ve İngilizce öğrenmek isteyenlere önerebileceğim bazı teknikler:
Pin It!

5 Mayıs 2012

Ben Bu Cihana Sığmazam


Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam,
‘Cevher-i lâmekan’ benem, ‘kevni mekâna’ sığmazam.
Pin It!